GUBI krzesło Nagasaki Dining Chair - warianty
Wybrana ilość przekracza dostępny stan magazynowy!
Opis
Krzesło Nagasaki zostało zaprojektowane w 1954 roku i nadal jest najbardziej znanym dziełem Mathieu Matégota. Po raz pierwszy zostało wystawione na Salon des Artistes Décorateurs w 1954 roku i obok Ant Chair Arne Jacobsena (1952) jest jednym z niewielu modeli trójnożnych. Krzesło wykonane jest z perforowanej blachy - Rigitulle, która charakteryzuje pracę Matégot, i posiada unikalne detale, takie jak małe strzemiona, które utrzymują razem siedzisko i nogi. Zarówno oparcie, jak i siedzisko są ugięte i wygięte w łuk, przypominając formę siodła, a ogólny efekt to lekkość. Wysoce graficzna konstrukcja przywodzi na myśl pracę Le Corbusiera dla Kościoła w Ronchamp. Dziś krzesło do jadalni jest częścią stałej kolekcji znanego na całym świecie prywatnego muzeum Vitra Design.
Mathieu Matégot tworzył swoje legendarne dzieła w latach 50. XX wieku. Krzesło Nagasaki uważane jest za najlepszy projekt Matégota. Oprócz krzesła w skład kolekcji wchodzą: stołek/hoker barowy Nagasaki, regały Dedal, stolik Kangourou, półki Coatrack Demon, kolekcja Trolley i Copacabana. Wszystkie modele wykonane są ze stali lakierowanej proszkowo.
Producent: GUBI, proj. Mathieu Matégot (1954)
Materiały: krzesło wykonane z perforowanej blachy i stalowych, ugiętych prętów Ø2,2cm, na trzech nogach. Posiada strzemiona mocowane do nóg i podtrzymujące siedzisko. Malowane proszkowo półmatowo. Filcowe ślizgacze dostępne na zamówienie.
Wymiary: szerokość całkowita 58cm x głębokość całkowita 54cm x wysokość do siedziska 47cm x szerokość siedziska 59cm x głębokość siedziska 45cm x wysokość oparcia 34cm x wysokość całkowita 74cm
Pielęgnacja: do odkurzania i lekkiego czyszczenia metalowej powierzchni i ramy, zaleca się użyć miękkiej, suchej szmatki. Do dalszego czyszczenia użyć miękkiej szmatki, mocno wykręconej w czystej wodzie, aby delikatnie przetrzeć powierzchnię, a następnie natychmiast ponownie przetrzeć powierzchnię suchą szmatką. Jeśli konieczne jest dokładniejsze czyszczenie, użyć łagodnego detergentu lub płynu do mycia naczyń rozpuszczonego w wodzie na mocno wykręconą szmatkę. Następnie powtórz proces z czystą wodą, jak opisano powyżej. Po wytarciu wypolerować miękką szmatką. Nie używać materiałów do konserwacji, które zawierają środki ścierne, są zasadowe, kwaśne lub organiczne. Aby zapewnić jak najlepszą konserwację produktu, zaleca się chronić go przed światłem słonecznym i nadmiernym ciepłem, oraz starać się trzymać z dala od wilgoci, tłuszczu i innych substancji brudzących.
Pliki do pobrania:
Dane techniczne
gwarancja ceny | Tak |